ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНИ У ЗГРАДАРСТВУ
25.06.2013

У оквиру програма активности обележавање “Недеље енергетике Града Ниша 2013.” Градска општина Палилула-Ниш, представила је резултате једногодишњег пројекта “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који је реализован у сарадњи са партнерским организацијама (Грађевински кластер „Опека брик“, Град Ниш-Управа за планирање и изградњу, ЕКОПОЛИС-Медијска еколошка мрежа Србије) уз подршку ЛЕДИБ Програма (Local Economic Development Balkans). ПРОМОЦИЈА резултата пројекта одржана је у Народном позоришту.

О значају и резултатима пројекта, пројектним активностима уз видео презентацију-промоцију публикација говорили су: Драган Стоиљковић, шеф Кабинета председника општине,  мр Драган Видојковић уредник медијске ЕКОполис мреже. Предавање на тему „Како направити енергетски ефикасан објекат?“ одржао је и дипломирани архитекта Мирољуб Станковић, заменик начелника Управе за планирање и изградњу Града Ниша.

Председник Градске општине Палилула Бобан ЏУНИЋ, овим поводом упознао је јавност са мотивима и стратешким опредељењем руководства општине Палилула у области енергетске ефикасности. „Позитиван утицај на климатске промене не може се започети без промене понашања нас појединаца, без одустајања од старих навика и усвајања нових. Измена система вредности, начина размишљања и ставова грађана једини је прави пут за спречавање даљих негативних утицаја на климу. Глобално загревање и климатске промене данас су светски проблем и велика претња животу и развоју становништва на нашој планети- истакао је председник Џунић.

Зато је важно одговорити на питање “шта може учинити локална заједница, а шта сваки појединац како би се сачували природни ресурси” и испунили приоритети које је утврдила ЕУ да се до 2020. године смањи емисија CO2 за 20 одсто. Порастом стандарда живота, расте и потрошња како топлотне енергије за грејање, тако и енергије за хлађење. По речима Бобана Џунића, због велике потрошње енергије у зградама, а истовремено и највећег потенцијала енергетских и еколошких уштеда, енергетска ефикасност и одржива градња данас постају приоритети савремене архитектуре и енергетике. Ово је подручје препознато као област која има највећи потенцијал за смањење укупне потрошње енергије. Грађевински сектор је један од најдинамичнијих у Нишу, посебно у општини Палилула. Запошљава и највећи број људи. Повећањем изолацијских карактеристика зграде могуће је постићи смањење укупног губитка енергије за 40 до 80%. "У Србији постоји око три милиона разних објеката чија је просечна потрошња енергије од 150 до 250 киловат сати (кWх) по метру квадратном годишње, док у Европској унији (ЕУ) та потрошња износи од 50 до 70 киловат сати". По оцени стручњака, највећи губитак енергије у објектима, око 40%, дешава се кроз зидове неизолованих зграда, а 15% енергије се губи код лоших прозора. Наш пројекат “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који је 2012.године одобрен и реализован у нашој општини Палилула, као део развојних пројеката, ЛЕДИБ Програма (LocalEconomicDevelopmentBalkans) у навесеном има посебан значај. Установљавање категорије енергетске ефикасности жељеног објекта и постојање енергетског пасоша као легитимације која сведочи о његовој енергетској ефикасности, отпочела је примена правилника о енергетским пасошима за зграде, који је на снази од 30. септембра 2012.године. Очекујемо да ће наша активност допринети промени размишљања и рада струке у сектору зградарства, мотивисати наше грађане у РЕГИОНУ да штеде. У Европским развијеним земљама је то постала пракса. Ми смо још увек на самом почетку, закључио је председник општине Палилула.

Промоцији у Народном позоришту су присуствовали и чланови општинског Већа Палилуле, Ивица Стојановић и Милош Стојиљковић.

По речима Александра Максимовића, шефа одсека у Управи за комуналне делатности, енергетику и саобраћај Града Ниша, прихватањем међународне иницијативе „Повеља Градоначелника“ преузео обавезу организовања активности на обележавању градских Дана енергетике 24. до 27.јуна. Циљ ове презентације општине Палилула био је да заједнички сазнамо „Како направити  енергетски ефикасан објекат?“, „Шта је ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ?»; да анализирамо „Правно и институционално окружење за спровођење мера енергетске ефикасности у зградарству“ (на бази регулативе ЕУ и међународних стандарда и нашег законодавства); да упознамо примере добре праксе; да сагледамо могућности остваривања сарадње у Региону. (ЕКОполис мрежа)